Zanimljivosti o glagoljici

IF

Vjerojatno najveća glagoljska knjiga uopće je Grdovićev zbornik pisan početkom 18. st., na debelom papiru velikih dimenzija (34 x 45 cm.). Knjiga ima preko 1500 stranica i teška je dvadeset kilograma!


41Knjige su u vrijeme početaka tiskarstva bile vrlo skupe jer je materijal za pisanje bio izuzetno dragocjen.
Za Brevijar Vida Omišljanina,  za izradbu pergamene od oderanih i prepariranih ovčjih koža trebalo je 117 ovaca, a to su gotovo tri stada po četrdeset ovaca.


rz1395tNa jednoj glagoljskoj knjizi (Reimski evanđelistar) stoljećima su francuski kraljevi prisezali prigodom krunidbe (npr. Charles IX., Henri II., Louis XIII. i Louis XIV.).


Vinodolski zakonik je za ono vrijeme bio vrlo moderan zakonik – dok se cijela Europa služila mučenjima radi izmamljivanja priznanja i kažnjavanja, Vinodolski zakonik ne poznaje mučenja. Osim toga poseban je po brizi za moralnu zaštitu žene.


Ruska nacionalna knjižnica posjeduje najbogatiju zbirku tiskanih hrvatskih glagoljskih knjiga na svijetu: ukupno 43 naslova u 101 primjerku. 


 

Ovako se pišu glagoljička slova:

Pisanje uglate glagoljice
(sliku možeš povećati u donjem desnom kutu )


 

Ovdje možeš preuzeti glagoljičke fontove i na računalu pisati uglatom ili oblom glagoljicom!

http://fly.cc.fer.hr/~zox/glagoljica.html


 

Zgodno! Utipkaj tekst na latinici, klikni i pretvori ga  u glagoljicu! (Samo što se ne radi o prijevodu nego o transkripciji!)

http://www.senj.hr/Glagoljica.htm


 

Korisne poveznice:

Mala enciklopedija hrvatske glagoljice (prof. Darko Žubrinić)
http://www.svkri.hr/izlozbe/hrvatskaglagoljica.html
Glagoljica u Vinodolu