Lektira za 5. razred

Dragi petaši! Morali ste se prilagoditi mnogim promjenama u odnosu na niže razrede, a sad evo nečega što vam je dobro poznato – lektira. Neki od vas vole čitati i s užitkom će se upustiti u otkrivanje  čarobnih svjetova i upoznavanje zanimljivih likova, suosjećati s njihovim sudbinama, smijati se i plakati skupa s njima, učiti iz njihovih pogrešaka.
Drugi, pak, smatraju lektiru nepotrebnom mukom – jednostavno nisu imali priliku zaljubiti se u knjigu. Vjerojatno im pod ruku nije došla ona prava koja bi ih oduševila, o kojoj bi razmišljali i dugo nakon što je zaklope. Možda je peti razred prilika da i ovi drugi pronađu knjigu koja bi ih uvukla u čaroban svijet čitanja.

Popis lektire za 5. razred


Kvizovi i digitalni alati o lektiri

Trojica u Trnju – Kahoot kviz, ožujak 2019.

Junaci Pavlove ulice – Kahoot kviz, veljača 2019.

Lažeš, Melita – čudnovati kotač, travanj 2019.

Trojica u Trnju – čudnovati kotač, travanj 2019.


Materijali 

Leksičke vježbe uz Šaljive narodne priče – 5. razred, travanj 2019.


Anotacije

bajka-o-ribaru-i-ribiciBajka o ribaru i ribici

Priča o starome ribaru i njegovoj nezasitnoj ženi. Što se dogodi kad se čovjeku pruži prilika da poboljša svoj život, ali on pretjera u svojim zahtjevima? Sigurno si se našao u situaciji kad si od roditelja tražio još i još i još – je li se i tebi dogodilo što i ribaru i njegovoj ženi?

0309193-bŠaljive narodne priče

Kao i danas, i nekad su ljudi jako puno radili. Budući da nije bilo radija, televizije i drugih suvremenih čuda, kako bi se opustili od rada i zabavili, pričali su priče. Često su te priče bile šaljive i ismijavale su različite ljudske osobine. Ovo je knjiga uz koju ćeš se zasigurno nasmijati.

koko-u-parizuKoko u Parizu

Koko u Parizu vrlo je napet roman o dječaku po imenu Ratko, zvanom Koko, koji s prijateljem Zlatkom odlazi u Pariz u posjet Zlatkovom ujaku. Dječaci doživljavaju mnoge pustolovine i pomažu u otkrivanju krađe jedne od najvrjednijih slika na svijetu – Mona Lize. Bi li volio biti s Kokom u Parizu?

paunasPaunaš

Paunaš je zbirka vrlo lijepih priča o dječaku Ivanu i njegovim doživljajima iz djetinjstva.  Upoznat ćeš Ivanove prijatelje, suosjećati s njim kad ga mori grižnja savjesti zbog krađe nalivpera i ubojstva goluba, pratiti njegova zaljubljivanja, plakati s njim kad izgubi prijatelja…

legende-o-kristuLegende o Kristu

Većina učenika na vjeronauku sluša različite priče iz Isusova života. Ova knjiga donosi niz novih i drugačijih priča o Isusu. U većini ovih priča Isus je običan dječak, koji nije svjestan svoje moći i svog čudesnog utjecaja na druge ljude.

trojicaTrojica u Trnju

Uzbudljiv roman o trojici dječaka od kojih jedan tajanstveno nestaje pa ga dvojica prijatelja traže. U trnju? Neee, u zagrebačkom naselju Trnje. Suočavaju se i s opasnim kriminalcima i upuštaju u opasne podvige. Sigurno ćeš poželjeti dijeliti njihove pustolovine!

junaciJunaci Pavlove ulice

Roman o skupini dječaka koja je morala braniti svoj prostor za igru. Dječaci su organizirali pravu malu vojsku i osmislili strategiju obrane od neprijatelja, ali u toj pomalo opasnoj dječjoj igri dolazi do nemilih događaja koji te neće ostaviti ravnodušnim.

vitezPjesme

Evo i jedne zbirke pjesama! Grigora Viteza si već upoznao na nastavi književnosti – sigurno se sjećaš Antunatuna ili djeda Petra i njegova kaputa! Sad imaš priliku zaroniti u bogatstvo drugih Vitezovih pjesama, lepršavih, radosnih, šaljivih, ozbiljnih…

strahStrah u Ulici lipa

Zanimljiv roman o dječaku Darku koji si daje nadimak Mungos Nevada  i pokušava pronaći prijatelje. No, kako će mu netko biti prijatelj kad ga se boji? Kako se stječu prijatelji – to je lekcija koju Mungos mora naučiti da bi se skupina dječaka i djevojčica iz Ulice lipa družila s njime.


Kviz

Junaci Pavlove ulice

Zapamti svoj postotak u rješavanju kviza i pročitaj komentar:
do 59%        – Nemoj preskakati stranice dok čitaš!
60% – 69%  – Čitao/Čitala si, ali moraš biti pažljiviji/pažljivija pri čitanju!
70% – 79%  – Nije loše, više pozornosti obrati na detalje!
80% – 89%  – Dobar si čitač/čitačica, nastavi tako, još malo ti nedostaje da budeš izvrstan/izvrsna!
90% – 100% – Svake čestitke, izvrstan/izvrsna si čitač/čitačica, pamtiš svaki detalj!


Pogledaj film