Lektira za 6. razred

 

Dragi šestaši! Vi već imate iskustva sa satima lektire, možda ste i zavoljeli knjigu i razgovor o njoj. Nadam se da ćete uživati u lektirnim naslovima ove godine.

Popis lektire za 6. razred

 


Digitalni obrazovni sadržaji

Zadatci za lektiru Veli Jože – 6. razred, svibanj 2020.

Lektirni zadatci uz bajke Oscara Wildea 1, 2, 3, 4 – 6. razred, travanj 2020.

Interaktivna križaljka uz knjigu Zeleni tigar – 6. razred, ožujak 2020.

 


Anotacije

mali ratni dnevnikMali ratni dnevnik

Prije 17 godina Hrvatska je bila primorana boriti se za svoju slobodu i neovisnost. Ovaj roman zapravo je dnevnik jedne osječke djevojčice imenom Cvijeta. Kako je Domovinski rat izgledao jednoj djevojčici, s kakvim problemima i strahotama se suočila, o čemu je sve razmišljala…? Pročitaj!

zagrprimalaZagrebačka priča

Za ovaj roman o životu jedne zagrebačke obitelji neke su mi učenice rekle da je najbolja knjiga koju su ikad pročitale. Roman prati sudbinu djevojčice Kečkice, od odrastanja u blagostanju i obilju do potpunoga siromaštva i propasti.

tajnaTajna ogrlice sa sedam rubina

Tko je Uški ukrao novčanik? Gdje je čudotvorna ogrlica sa sedam rubina? Tko je Dijanu zatvorio u vikendicu? Mnogo će ti se pitanja rojiti glavom dok budeš čitao/čitala ovaj uzbudljiv roman u kojem su glavni likovi dvije djevojčice i dva dječaka.

gulliverova-putovanjaGulliverova putovanja

Za Gullivera i njegove pustolovine u zemlji patuljaka i zemlji divova vjerojatno si čuo/čula. Možda si gledao/gledala crtić, ali to nije isto kao čitanje knjige. U knjizi ćeš naći puno više zanimljivih i smiješnih detalja.

0303076-bSretni kraljević

Sretni kraljević je prekrasna zbirka bajki koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Tko se ne bi sažalio nad sudbinom požrtvovnoga slavuja, nakaznoga patuljka ili maloga Hansa? Tko ne bi poželio biti plemenit poput marljive lastavice ili mladoga kralja? I tko se ne bi zgrozio nad bešćutnošću mlinara Hugha i infantkinje?

price_iz_davninePriče iz davnine

Ivanu Brlić-Mažuranić nazvali su “hrvatskim Andersenom”. Zašto? Saznat ćeš čitajući prekrasne bajke iz zbirke Priče iz davnine. Osim što ćeš se upoznati s mnoštvom zanimljivih likova kao što su predivna Neva Nevičica, nezadovoljni ribar Palunko ili pak  maleni Jaglenac i njegova sestrica Rutvica, ući ćeš i u čaroban svijet slavenske mitologije prepun vila, divova, vještica i drugih čudesnih bića.

O Ivani Brlić-Mažuranić i njezinim djelima više možeš saznati ovdje:
http://ivana-brlic-mazuranic.com/

Prema Pričama iz davnine  napravljeni su animirani filmovi! Na ovim stranicama možeš se informirati o CD-ROM-ovima u izdanju Naklade Bulaja,   a možeš i pogledati isječke iz filmova (DEMO):
http://www.bulaja.com/PRICE/price1.htm
http://www.bulaja.com/PRICE/price2.htm

kraljevic i prosjakKraljević i prosjak

Sigurna sam da postoji neka slavna osoba današnjice s kojom bi rado zamijenio / zamijenila  mjesto! U davno doba  jedan prosjak, dječak imenom Tom, poželio je zamijeniti mjesto s engleskim kraljevićem Edwardom. I to mu je doista i uspjelo! Kako se snašao u ulozi kraljevića, pročitaj u ovome romanu!

Marka Twaina često nazivaju ocem američke književnosti. Ovdje možeš pogledati kako izgleda kuća Marka Twaina! Klikom na pojedinu prostoriju otvaraš fotogafiju te prostorije.
http://www.marktwainhouse.org/thehouse/floormap.shtml

Ako ti se svidi Kraljević i prosjak, možeš pročitati još neka djela Marka Twaina, npr. Pustolovine Toma Sawyera ili Pustolovine Huckleberryja Finna!

velikaTričave pjesme

Evo i jedne zbirke pjesama! I to ne obične zbirke pjesama! Ovo je jedna neobična zbirka pjesama jer u nekim pjesmama pjesnik odstupa od pravopisa, napušta književni jezik, igra se jezikom, a često se služi i žargonom. Sigurno će ti se svidjeti i pjesme u poglavlju pod naslovom Gledaš, čitaš – pjesme koje vizualno izgledaju poput geometrijskih likova, predmeta, životinja i sl. (tzv. grafičke pjesme ili kaligrami).
Osim šaljivih pjesama,  ima tu i domoljubnih, a i kajkavskih – čak i Kaiku (kajkavski haiku!).

povjesticePovjestice

Povjestice su također zbirka pjesama, ali ovo su lirsko-epske pjesme (dakle imaju lirske element – slikovitost, ritmičnost; ali i epske – događaje, likove).
Dvije su vrste povjestica:
1. pjesme s građom iz hrvatske povijesti (Anka Neretvanka, Šljivari, Propast Venecija, Prokleta klijet, Smrt Petra Svačića)
2. pjesme temeljene na narodnim legendama i pričama (Postolar i vrag, Kameni svatovi, Kugina kuća).
Sigurna sam da će u ovoj zbirci svatko naći pjesmu koja mu se sviđa!


Lektira na mreži

Priče iz davnine

Povjestice


Kviz

Kraljević i prosjak


 

Slikokazi

 


Filmovi