Lektira za 8. razred

Popis lektire za 8. razred


Digitalni obrazovni sadržaji

Zadatci za lektiru Pjesme Dragutina Tadijanovića – 8. razred, svibanj 2020.

Lektirni zadatak: Starac i more – 8. razred, travanj 2020.

 

Anotacije

alkarAlkar

Uzbudljiva priča o alkarskom natjecanju i neobičnom ljubavnom trokutu: djevojci Marti koja se ne može odlučiti kome pokloniti svoju ljubav – starijem Rašici ili njegovom sinu Salku. I u životu i u alkarskom nadmetanju pobjeđuju snažni i odlučni. Tko je bio takav, otkrij čitajući Alkara.

bla.(605)Breza

Janica je djevojka, potpuno različita od drugih: “Pa dok druge cure i snaše teško koračaju kao medvjedi, u njezinom hodu ima nešto ritma, možda čak i elegancije…”
Ovo je lirikom natopljena i sjetnim humorom protkana priča o nježnoj seoskoj ženi koju je ubila grubost života i o čovjeku koji je prekasno shvatio da je ljubav njegove žene bila istinska i bezgranična.

preuzmi (1)Srebrne svirale

Stajati pred bijelim papirom,
Jos neispisanim, i znati:
Dosad su sastavljeni milijuni pjesama
Na svim jezicima Svijeta
I za milijune ljudi na Zemlji
Spremljeno je već oružje da ih uništi —
A ti hoćeš da se čuje i tvoj krik:
Mir Svijetu! Sloboda Svijetu!
I svakome na stolu kruh!
Neke ćeš od Tadijanovićevih pjesama pamtiti cijeloga života!

005824Starac i more

Priča o starcu ribaru koji izlazi na more i dva dana i dvije noći bori se s ogromnom ribom. Ta ga borba na trenutke dovodi do ruba izdržljivosti, ali ne odustaje. Poruka je to koju bismo trebali primijeniti danas, u vrijeme kad bi svi htjeli na lak način postići uspjeh.

kod kuceKod kuće je najgore

Kod kuće je najgore je jedna od knjiga koje se pamte i prepričavaju. Zbirka je to humoreski, kraćih šaljivih priča o zgodama iz obiteljskog života. Tu su problemi sa školom i učenjem, dječja tvrdoglavost koja odrasla čovjeka može izludjeti, iščekivanje u rodilištu na novorođenog člana obitelji, nevolje oko uređivanja kuće, nabava namirnica i kućanskih aparata, odnosi s rodbinom i prijateljima, posjeti, izlasci u restorane, ljetovanja u hotelima, svakodnevni događaji na ulici, utjecaj televizije, nezgode s automobilima…


Lektira na mreži

Mrak na svijetlim stazama i dr. pripovijetke

Alkar

Prosjak Luka

Začuđeni svatovi


Filmovi