Povijest radija

Radio nije stvoren preko noći. Prethodili su mu brojni izumi i eksperimenti u kojima su sudjelovali mnogi znanstvenici (Michael Faraday, Joseph Henry , James Clerk Maxwell, Graham Bell, William H. Preece, Nikola Tesla), ali kao začetnika radiotehnologije povijest pamti ime Talijana Guglielma Marconija.  On je 1897. ustanovio prvu “Marconi-stanicu” s dometom od 20-tak kilometara i 1901. uspio poslati SOS signal preko oceana.

Do Prvog svjetskog rata radio se koristio uglavnom na brodovima, poštama, u vojne i slične svrhe. Po završetku rata naglo raste zanimanje za radio.

                                                 
Radioprijemnik s početka dvadesetih                                      Radioprijemnik iz tridesetih godina
godina sa žaruljama i baterijskim                                             ima ugrađen zvučnik i tipičan oblik
napajanjem                                                                              katedale.

Prva radiostanica na području bivše Jugoslavije bila je Radiostanica Zagreb.
“Halo, halo, ovdje Radio Zagreb” – prvi se put čulo 15. svibnja 1926.  Hrvatskom himnom i najavama ravnatelja dr. Ive Sterna i spikerice Božene Begović u 20.30 sati prvi se put u eteru na srednjem valu od 350 metara čula Radiostanica Zagreb i od tada kontinuirano emitira program.

                               

Prvo središte Radiopostaje Zagreb                          Spikerica Božena Begović
bilo je na Markovom trgu br. 9

Nedugo nakon početka emitiranja počinju prva izvanstudijska javljanja u živo, a već sljedeće godine počinje međunarodna programska suradnja s drugim postajama (SAD) i živi prijenosi nogometnih utakmica i drugih sportskih događaja. 7. travnja 1927. emitirana je i prva hrvatska radiodrama Vatra  Ive Štrepela.

U prvim desetljećima radijske emisije i glazbeni program su se većim dijelom prenosili uživo, izravno iz studija.

Za vrijeme NDH (1941.-1945.) postaja se zvala Hrvatski krugoval.
Veliki je pomak u kvaliteti prijma programa ostvaren 29. studenoga 1949. kad je proradio srednjovalni odašiljač Deanovac.
Na 50. obljetnicu svog postojanja 15. svibnja 1976. Radio Zagreb počinje cjelodnevno emitiranje.
29. lipnja 1990. Sabor Republike Hrvatske izglasao je Zakon kojim je Radiotelevizija Zagreb preimenovana u Hrvatsku radioteleviziju. Tijekom Domovinskoga rata Hrvatska radiotelevizija proživljavala je teško, ali i slavno razdoblje. Televizijske i radijske ekipe javljale su se s bojišnice, a mnogi su djelatnici stradali.
Prve “Vijesti” Hrvatskog radija iz studija na Prisavlju emitirane su 24. listopada 1994. u 5.00 sati.  Emitiranje svih triju programa Hrvatskog radija i Radija Sljeme počelo je na novoj lokaciji potpuno 15. veljače 1995. godine, a od 1997. godine svi programi Radija prelaze na cjelodnevno emitiranje.

Tijekom 1941. počele su s radom i prve hrvatske lokalne radijske postaje. Dubrovnik je bio prvi, potom Petrinja, a danas ih je, zna se, više od stotinu.