Povijest televizije

Prvi televizijski programi i njihovi prijenosi počinju tridesetih godina 20. stoljeća. Najprije se to zbilo u Njemačkoj, a potom su zaredale druge europske zemlje (Engleska, Francuska, Sovjetski Savez) kao i Amerika.
Do televizijskog prodora došlo je nakon Drugoga svjetskog rata kad se u televizijsku mrežu postupno uključuju i manje zemlje. Isprva je emitiranje programa ovisilo o snazi odašiljača koji su imali ograničeni domet. Od 1962. počinje epoha satelitskog prijenosa pa nam tako danas stižu vijesti i slike čak i iz najudaljenijih krajeva.

U Hrvatskoj povijest televizije započinje na dan 30. obljetnice Radija Zagreb, 15. svibnja 1956. kada je na Sljemenu postavljen televizijski odašiljač, prvi u ovom dijelu Europe. Izravnim prijenosom svečanog otvorenja Zagrebačkog velesajma na južnoj obali Save 7. rujna 1956. počelo je emitiranje TV Zagreb.
Gotovo dvije godine Televizija Zagreb prikazivala je samostalan eksperimentalni program, a krajem 1958. kada su proradili studiji u Ljubljani i Beogradu, Radiotelevizija Zagreb uključila se u zajednički programJugoslavenske radiotelevizije u čijem je sklopu djelovala tridesetak godina. Sabor Republike Hrvatske donio je 30. lipnja 1990. godine zakon o samostalnom djelovanju i promjeni imena u Hrvatsku radioteleviziju.
Na Dan Radija i Televizije 15. svibnja 1966. novopostavljenim UHF odašiljačem od 10 KW na Sljemenu prvi se put emitira program u boji. Sniman je u Rimskom studiju talijanske Televizije RAI i preuziman izravnom vezom preko Učke.
Povremeno eksperimentalno emitiranje Drugog programa Televizije Zagreb počelo je 27. kolovoza 1972.
Gradnja Doma Radiotelevizije na Prisavlju počinje 1975., a 1988. počinje stalna proizvodnja i emitiranje televizijskog programa s Prisavlja.
1988. kad počinje i eksperimentalno emitiranje 3. programa Televizije Zagreb.
30. travnja 1990. uveden je teletekst kao stalni televizijski servis.
Tijekom Domovinskog rata od srpnja 1991. do veljače 1992. zaposjednuto je ili uništeno 80 posto odašiljačkih objekata HRT-a. Većina dostupnih objekata popravljena je tijekom 1992.
Početkom 1995. u Dom Radiotelevizije na Prisavlju seli se i Radio i prvi put u povijesti većina je djelatnosti Hrvatske radiotelevizije smještena na jednome mjestu.


 

Za one koji žele znati više:
Povijest HRT-a