Razredna stranica 8. c

Uređuju: Leon Cerovec, Marin Vručina i Martina Valec-Rebić, prof.


Školska godina 2021./2022. (8. c)


Čajanka s Tadijom
12. siječnja 2022.


Projekt Hrvatske poslovice za djecu

Sudjelujemo u projektu tumačenja i ilustriranja poslovica čiji je autor g. Miroslav Mađerić.

Dječje tumačenje i ilustracije poslovica bit će uvršteno u knjigu pod radnim naslovom “Hrvatske izreke i narodne poslovice za djecu”. Svrha je podučiti djecu apstraktnom razmišljanju, ali i vrijednostima.

Za suradnju koristimo se aplikacijom https://poslovice.glideapp.io/ u kojoj možemo pretraživati poslovice te upisivati svoja tumačenja i priče, kao i podizati ilustracije. 


50 Poems for Snow
10. siječnja 2022.

Marin i Ema sudjelovali u festivalu 50 Poems for Snow. Čitali su svoje pjesme na prvi dan snijega.


Planeti ljudskih mana

Uz lektiru Mali princ osmišljavali smo i oslikavali planete ljudskih mana.

Ovdje se mogu vidjeti naši radovi.


Obilježili smo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
18. studenoga 2021.

Razgovarali smo o stradanjima u Domovinskome ratu. Čitali smo priče Siniše Glavaševića i od njegovih tekstova radili blackout poeziju.

Ovdje se mogu vidjeti naši radovi.


Frazemi u slici
16. studenoga 2021.

Nakon obrade lekcije frazemi izrađivali smo frazeme u slici.

Ovdje se mogu vidjeti naši radovi.


Kishonove priče
3. studenog 2021.

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” oduševili smo se „Kishonovim pričama” u izvedbi dječje dramske družine „Kolibrići”. Nakon predstave pisali smo osvrte u kojima smo iskazali svoje zadovoljstvo viđenim.


Posjet Vili Ružić (Rijeka)
14. listopada 2021.

U sklopu terenske nastave, koja je obuhvaća i nastavu hrvatskoga jezika, posjetili smo Vilu Ružić.

To je bio dom Viktora Ružića i Nade Brlić Ružić, najstarije kćeri Ivane Brlić-Mažuranić, a danas se u vili čuva bogata ostavština triju obitelji: Brlić, Mažuranić i Ružić. Razgledali smo obiteljske portrete, namještaj te različite skupocjene uporabne predmete kao što je posuđe, nakit, igračke…  Vidjeli smo i knjige, među kojima ima onih neprocjenjive vrijednosti, npr. rukopis Gundulićeva Osmana ili Levakovićev glagoljski misal.

Saznali smo mnogo o Ivanu Mažuraniću, a čak smo stajali kraj fotelje na kojoj je preminuo i slušali tekst koji je za sjećanje na djedovu smrt zapisala njegova unuka Ivana.


Školska godina 2020./2021. (7. c)


Pripovjedačica
17. lipnja 2021.

Uživali smo u pripovijedanju pripovjedačice Margarete Peršić.


Dan glagoljice
22. veljače 2021.

Obilježili smo Dan glagoljice kreativnim radionicama.


Vladin Fakebook
22. siječnja 2021.

Nakon čitanja pripovijetke Voda Vladimira Nazora imali smo zadatak napraviti Vladin Fakebook.

Ovdje su naši radovi.


Glagoljicom po svijetu
24. studenoga 2021.

Dio učenika sudjelovao je u pripremanju i otvorenju izložbe Glagoljicom po svijetu. Na izložbi u Gradskom muzeju Križevci izloženi su radovi učenika naše škole, ali i 15 drugih osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Pjesme Dobriše Cesarića
28. prosinca 2020.

Uz pjesme Dobriše Cesarića izradili smo mnoštvo zanimljivih zadataka.

Ovdje se mogu vidjeti naši radovi.


Sudnica
9. studenoga 2020.

Na satu lektire obrađivali smo pripovijetku Iz velegradskog podzemlja te glumili smo sudnicu. Pokušavali smo utvrditi kolika je Mikina krivica za strašno djelo koje je učinio.


Školska godina 2019./2020. (6. c)


Igra bijega
25. veljače 2020.

Igrali smo igru bijega na satu lektire uz knjigu Zeleni tigar.


Glagoljaške radionice
30. siječnja 2020. / 12. veljače 2020.

Dio učenika sudjelovao je na kreativnim radionicama. Izrađivali smo privjeske za ključeve s motivima glagoljice. Naši su radovi kasnije izloženi na izložbi u u Nadbiskupijskom institutu u Zagrebu.

Učenici koji pohađaju novinarsku i glagoljašku družinu bili su i u Zagrebu na otvorenju izložbe. Tom su prigodom posjetili i Muzej čokolade i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti.


Pjesma Breza
22. siječnja 2020.

Pjesmu Breza Sergeja Jesenjina učiteljica nam je izrezala na stihove, a naš je zadatak bio pravilno poredati stihove, onako kako ih je napisao Jesenjin. Nije to bio nimalo lagan zadatak!


Fotkanje s Lavvekom
18. prosinca 2019.

U našu je školu na poziv novinara i profesorice Rebić došao poznati križevački youtuber Lavvek pa smo se s njim slikali.


Posjet crkvi Svetoga Križa
15. listopada 2019.

Nakon čitanja knjige Krvavi sabor križevački posjetili smo crkvu Svetoga Križa. Na mjestu odigravanja toga strašnoga povijesnoga događaja čitali smo ulomke iz Mayerove knjige te promatrali sliku Otonoa Ivekovića.


Scenske improvizacije
1. listopada 2019.

Na satu lektire glumili smo dijelove iz romana Tajna ogrlice sa sedam rubina Ivone Šajatović.


Školska godina 2018./2019. (5. c)


Lektira iz vrećice
25. lipnja 2019.

Uz interpretaciju knjige Strah u Ulici lipa organizirali smo lektiru iz vrećice. Svaki je učenik trebao ukrasiti vrećicu i u nju staviti nekoliko predmeta koji se spominju u knjizi. Objašnjavali smo gdje se i zašto spominju predmeti koje smo pripremili.


Društvene igre o lektirnim djelima
13. svibnja 2019.

U svibnju smo imali zanimljiv sat lektire. Profesorica nam je probudila maštu idejom da na temu knjige napravimo društvenu igru. U grupama od 4 ili 5 učenika prihvatili smo se posla puni ideja i planova za igru. Igre smo izrađivali kod kuće, a završen rad smo donijeli na sat lektire.

Radove smo posložili na par klupa te smo mogli izabrati koju od igara želimo isprobati! Bilo je tu igara po uzoru na Čovječe, ne ljuti se!, Memory, Monopoly, ali i potpuno originalnih igara. Profesorici je predstavnik svake skupine objasnio o čemu se radi u igri te kako stići do cilja. 


Predstava #generacija
28. 3. 2019.

Imali smo priliku u Hrvatskome domu gledati odličnu predstavu o utjecaju interneta i društvenih mreža na svakodnevni život.


Posjet Nadbiskupijskom institutu u Zagrebu
13. veljače 2019.

Članovi glagoljaške i novinarske družine iz našeg razreda s profesoricom Rebić posjetili su Nadbiskupijski institut u Zagrebu gdje je otvorena glagoljaška izložba. Na izložbi su izloženi i radovi naših učenika.

Također smo razgledali i Arheološki muzej u kojemu smo vidjeli egipatsku zbirku i poznatu zagrebačku mumiju. Pozdravili smo i Bašćansku ploču u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.


Plakati o glagoljici
8. studenoga 2018.

Na satu hrvatskoga jezika upoznavali smo najstarije hrvatsko pismo – glagoljicu. Izrađivali smo inicijale (velika početna slova) i od njih napravili lijepe plakate.